Vechime minima pentru pensie pe caz de boala

0
Vechime minima pentru pensie pe caz de boala 2024
publicitate

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala in 2024.

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala. Dacă te-ai întrebat vreodată care este vechimea minimă necesară pentru a ieși la pensie pe caz de boală și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de această pensie, atunci acest articol este destinat să îți ofere toate răspunsurile de care ai nevoie.

Vechimea Minimă pentru Pensie pe Caz de Boală și Condițiile de Acordare

publicitate

Pentru a te ajuta să navighezi prin aceste informații, vom explora în detaliu cerințele și criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a solicita pensia pe caz de boală, precum și modalitatea de calcul a acestei pensii.

publicitate

Vechimea Minimă pentru Pensia pe Caz de Boală

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala.Pentru a putea ieși la pensie pe caz de boală, este esențial să ai o anumită vechime în campul muncii, pe lângă îndeplinirea altor criterii medicale și de vârstă. În tabelul de mai jos, vom examina vechimea minimă necesară în funcție de stagiul de cotizare și vârsta solicitantului pentru pensia pe caz de boală:

Vârsta la data emiterii deciziei medicaleStagiul de cotizare realizat (ani)
Până la 20 ani1
De la 20-23 ani2
23-25 ani3
25-29 ani6
29-33 ani9
33-37 ani11
37-41 ani14
41-45 ani17
45-49 ani20
49-53 ani23
53-57 ani25
57-60 ani26
Peste 60 de ani27

Acest tabel indică stagiul de cotizare necesar, în funcție de vârsta ta, pentru a putea solicita pensia pe caz de boală. Este important de menționat că pentru a obține această pensie, trebuie să îndeplinești și condițiile medicale specifice, care vor fi detaliate mai jos.

publicitate

Condiții pentru Acordarea Pensiei pe Caz de Boală

 1. Calitatea de asigurat al sistemului public de pensii. Pentru a putea solicita pensia pe caz de boală, trebuie să fii asigurat în sistemul public de pensii. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai contribuții la sistemul de asigurări sociale.
 2. Pierderea cel puțin a jumătate din capacitatea de muncă. Pentru a fi eligibil pentru pensia pe caz de boală, trebuie să poți demonstra că ai pierdut cel puțin jumătate din capacitatea ta de muncă din cauza unei afecțiuni medicale.
 3. Evaluarea medicală. Starea ta de sănătate trebuie să fie evaluată și atestată printr-o decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale. Această decizie va specifica gradul de invaliditate sau reducere a capacității de muncă pe care o suferi.
 4. Vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare. De obicei, pentru a solicita pensia pe caz de boală, trebuie să ai o vârstă mai mică decât vârsta standard de pensionare pentru sexul tău.

Gradul de invaliditate

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala.În funcție de gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea poate fi împărțită în următoarele categorii:

publicitate
 • Gradul 1. caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire.
 • Gradul 2. caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire.
 • Gradul 3. caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, dar persoana este în continuare capabilă să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Calculul Pensiei pe Caz de Boală sau de invaliditate

Valoarea pensiei pe caz de boală variază în funcție de stagiul de cotizare realizat și gradul de invaliditate. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, care se află la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus, li se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

publicitate

Procentul minim pentru pensia pe caz de boală este de 45%, asociat stagiului minim de cotizare. Acest procent crește cu câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.

Actele Necesare pentru Depunerea Dosarului de Pensie pe Caz de Boală

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala.Dacă îndeplinești condițiile și stagiul de cotizare necesar pentru a solicita pensia pe caz de boală, va trebui să depui un dosar la Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

 1. Adeverința medicală eliberată de medicul specialist care a diagnosticat afecțiunea și care atestă gradul de invaliditate sau incapacitate temporară de muncă.
 2. Copie a buletinului de identitate.
 3. Adeverință de la angajator care să ateste vechimea în muncă și perioadele de cotizare la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
 4. Alte documente medicale relevante, cum ar fi istoricul medical, analizele medicale, rapoartele de investigații medicale, etc.

Vârsta Standard de Pensionare și Nivelul Pensiei Minime Sociale Garantate

Pentru referință, vârsta standard de pensionare pentru bărbați și femei variază în funcție de perioada de timp. De exemplu, pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este între 64 și 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, în timp ce pentru femei, aceasta este între 59 și 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.

Din ianuarie 2023, valoarea pensiei minime sociale garantate a fost mărită la 1125 lei, aproximativ 229 euro. Aceasta reprezintă o pensie minimă garantată de stat pentru persoanele care nu au avut o carieră profesională sau care nu au cotizat suficient pentru a beneficia de o pensie mai mare.

Concluzie despre vechimea minima pentru pensie pe caz de boala sau invaliditate

În concluzie, vechimea minimă pentru a solicita pensia pe caz de boală depinde de stagiul de cotizare și vârsta solicitantului, iar condițiile includ calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, pierderea capacității de muncă, evaluarea medicală și vârsta sub vârsta standard de pensionare. Calculul pensiei pe caz de boală se bazează pe stagiul de cotizare și gradul de invaliditate. Pentru a depune dosarul de pensie, sunt necesare documente medicale și administrative relevante.

Este important să consulți cu atenție legislația în vigoare și să discuți cu un specialist în pensii sau un reprezentant al casei de pensii pentru informații precise și personalizate, deoarece regulile și criteriile pot suferi modificări în timp. Vechime minima pentru pensie pe caz de boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.